Förmiddagen och de första arbetstimmarna

Jag kommer nästan alltid ner i min studio strax efter klockan elva på förmiddagen, och det första jag gör är att dra igång elden i den stora ugnen, och samtidigt slå på de två AC-aggregaten. Det tar en stund för elden att uppnå rätt temperatur, så nu går jag bort till den eller de skulpturer (jag jobbar ofta parallellt med flera olika objekt) jag jobbade med under gårdagen och tittar på dem och bedömer gårdagens arbete. För det är ju verkligen grejen med konstnärligt och kreativt arbete – ofta vet i alla fall inte jag om det jag gjort under en hel dag är helt genialiskt eller om det är ren dynga – inte förrän jag fått sova en god natts sömn och titta på arbetet med färska och pigga ögon.

1024px-Blacksmith_working

Vid det här stadiet i livet karriären brukar jag dock bli nöjd för det allra mesta, och det är sällan jag helt får skrota en dags arbete. Hur som helst – jag inspekterar och bedömer vad jag måste fortsätta med, och lite beroende på hur lång tid det tar att göra denna bedömning så sätter jag sedan antingen igång direkt, eller om ugnen fortfarande inte är tillräckligt varm, så sätter jag mig med tidningen i soffan en liten stund till.

Sedan är det dags att börja jobba! Och då är det vällning som gäller, hela tiden. Jag väller och sliter i ungefär två timmar, tills klockan blir halv två. Vid det här laget är jag helt slut av det fysiskt krävande arbetet. Faktum är att jag är ganska trött i kroppen nuförtiden – man är ju inte så ung och pigg som man en gång var – och jag behöver ganska långa pauser för att orka med mitt arbete. Lunchpausen är hur som helst en av mina favoritstunder under dagen – mer om den i nästa inlägg!