Vad är vällning?

Ja, jag kom ju på att många av er faktiskt kanske inte ens känner till vad vällning är för något. Så innan jag pratar alldeles för mycket om mitt liv som konstnär, och mitt arbete och vardag, så kanske det kan vara en god idé att berätta vad det här mystiska ordet egentligen betyder.

craft-1423803_960_720

Man kan säga så här – vällning är någonting som görs av en smed. Det är processen av att sammanfoga två stycken metallföremål med varandra, utan att hetta upp dem till sina respektive smältpunkter. Och det är just det som skiljer vällning som teknik från olika typer av svetsning – för när du svetsar så bygger liksom hela grejen på att du höjer temperaturen till den milda grad att de två metallföremålen smälter ihop.

Hur kan då två föremål sammanfogas utan att de faktiskt smälter – är det ens möjligt? Ja, det är möjligt, är svaret på den frågan, och det är faktiskt något av en magisk process det här. För när objekten värms upp och man sedan lägger dem mot varandra och slår på dem med ett tredje föremål så händer något. De molekylära egenskaperna förändras i de två föremålen, och börjar röra sig över till varandra. Det här är vällning. Och eftersom jag inte är någon fysiker så kan jag faktiskt inte beskriva saken bättre än så, men det är egentligen precis det man behöver veta för att kunna jobba med det.

Vällning är verkligen bara ett hantverk. Det är rätt och slätt en konst som i stort sett vem som helst kan lära sig, och sedan handlar det om att lägga timmarna på att öva och bli bättre. Precis som alla typer av smeder så börjar den som vill jobba med vällning nästan alltid som lärling hos en erfaren smed, och går så småningom över till att själv kunna kalla sig smed.